16.1.06

Feedburner

A partir d'avui està disponible l'enllaç Feedburner d'hidrant. Fins ara només disposava del RSS en format atom.xml que proporciona Blogger (que és el proveïdor de blogs amb el que faig {hidrant}). L'enllaç de Feedburner, a diferència del d'atom.xml, inclou les imatges que incrustem als posts. Per cert, per aquells de vosaltres que aquest post us soni a "chino" us recomano molt que si us ve de gust saber més sobre què és això del Feed, aquí alguns apunts que he anat recopilant d'aquí i d'allà.
¿Què és el sistema RSS? És un arxiu de distribució automàtica de continguts d'Internet, és una forma de veure les notícies sense necessitat d'utilitzar un navegador com Explorer, Mozilla, Netscape o Opera. ¿Què significa RSS? Les sigles corresponen a "Really Simple Syndication". Els documents RSS es diuen Feed i es fan amb una tecnologia XML. ¿Quin és la utilitat de Feed RSS? Permet accedir als llocs que distribuïxen informació, descarregar totes les actualitzacions i consultar-les fàcilment, evitant visitar cada lloc a la recerca d'eventuals canvis. ¿A qui li convé llegir Feed RSS? A les persones que habitualment visiten blogs, llocs d'informació o webs que s'actualitzen sovint (portals de diaris, ràdios, televisió, agències de notícies, revistes, etc). Amb Feed RSS s'accedeix a les actualitzacions de diversos llocs en forma simple i ràpida sense necessitat de visitar-los d'un en un. ¿Com es llegixen els Feed RSS? Per a llegir els continguts RSS, que estan en format XML, no s'utilitzen els navegadors normals, s'han d'usar els lectors News Aggregator (agregador per a notícies). Aquests lectors són més similars a un programa de correu electrònic que a un explorador. ¿Com s'utilitzen els programes "agregador"? Un lector de Feed RSS és un programa molt simple que s'utilitza com ho fa un client de correu electrònic. Es memoritzen els llocs que contenen documents en format XML (com fas amb els teus "favoritos" al navegador) que es desitgen consultar i s'obtindrà la selecció de les últimes actualitzacions d'ells. Per cada actualització s'obtindrà una nova línia, com els correus electrònics de la safata d'entrada. ¿Com puc aconseguir un programa "agregador"? La darrera versió del navegador Firefox (1.5) (navegador que recomano molt i molt) ja el porta incorporat, i les darreres notícies són que la pròxima versió de (odiós) Explorer també en portarà. Però com deia, pots descarregar-te diferents programes gratuits. Jo faig servir Feedreader que és el primer que vaig trobar. Va prou bé, però probablement n'hi ha de millor. Si hi ha algun usuari de Mac que vulgui fer aportacions sobre software apropiat... feel free ;)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Per a usuaris de OS X:
Safari permet llegir RSS de manera prou còmoda. Evidentment, la versió per a OS X de Firefox, també inclou aquest servei. Shiira (http://hmdt-web.net/shiira/en) també.
I qui vulgui lectors de feeds autònoms i gratuïts, que miri NetNewsWire (http://ranchero.com/netnewswire/), Vienna (http://www.opencommunity.co.uk/vienna2.html) o el més lleuger de tots: Snownews (http://kiza.kcore.de/software/snownews).