¿Què és el sistema RSS? És un arxiu de distribució automàtica de continguts d'Internet, és una forma de veure les notícies sense necessitat d'utilitzar un navegador com Explorer, Mozilla, Netscape o Opera. ¿Què significa RSS? Les sigles corresponen a "Really Simple Syndication". Els documents RSS es diuen Feed i es fan amb una tecnologia XML. ¿Quin és la utilitat de Feed RSS? Permet accedir als llocs que distribuïxen informació, descarregar totes les actualitzacions i consultar-les fàcilment, evitant visitar cada lloc a la recerca d'eventuals canvis. ¿A qui li convé llegir Feed RSS? A les persones que habitualment visiten blogs, llocs d'informació o webs que s'actualitzen sovint (portals de diaris, ràdios, televisió, agències de notícies, revistes, etc). Amb Feed RSS s'accedeix a les actualitzacions de diversos llocs en forma simple i ràpida sense necessitat de visitar-los d'un en un. ¿Com es llegixen els Feed RSS? Per a llegir els continguts RSS, que estan en format XML, no s'utilitzen els navegadors normals, s'han d'usar els lectors News Aggregator (agregador per a notícies). Aquests lectors són més similars a un programa de correu electrònic que a un explorador. ¿Com s'utilitzen els programes "agregador"? Un lector de Feed RSS és un programa molt simple que s'utilitza com ho fa un client de correu electrònic. Es memoritzen els llocs que contenen documents en format XML (com fas amb els teus "favoritos" al navegador) que es desitgen consultar i s'obtindrà la selecció de les últimes actualitzacions d'ells. Per cada actualització s'obtindrà una nova línia, com els correus electrònics de la safata d'entrada. ¿Com puc aconseguir un programa "agregador"? La darrera versió del navegador Firefox (1.5) (navegador que recomano molt i molt) ja el porta incorporat, i les darreres notícies són que la pròxima versió de (odiós) Explorer també en portarà. Però com deia, pots descarregar-te diferents programes gratuits. Jo faig servir Feedreader que és el primer que vaig trobar. Va prou bé, però probablement n'hi ha de millor. Si hi ha algun usuari de Mac que vulgui fer aportacions sobre software apropiat... feel free ;)
16.1.06
Feedburner
A partir d'avui està disponible l'enllaç Feedburner d'hidrant. Fins ara només disposava del RSS en format atom.xml que proporciona Blogger (que és el proveïdor de blogs amb el que faig {hidrant}). L'enllaç de Feedburner, a diferència del d'atom.xml, inclou les imatges que incrustem als posts.
Per cert, per aquells de vosaltres que aquest post us soni a "chino" us recomano molt que si us ve de gust saber més sobre què és això del Feed, aquí alguns apunts que he anat recopilant d'aquí i d'allà.
Sonsònia
Troballa desconcertant dins del camp semàntic de "so" al Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Dic desconcertant per la relació amb la samfaina.
14.1.06
Reptes?
Molta gent fa Sudokus (o Sodokus) al tren, al metro, esmorzant, a les sales d'espera, als boxes dels circuits de Fórmula 1... Fins i tot, aquestes festes vaig rebre una nadala electrònica d'un proveïdor que incloia un programa descarregable per generar Sudokus. Molt original.
I jo confesso que tinc un generador de Sudokus al meu Pocket PC . I sí, val, és entretingut, hi he jugat. Però a la curta o a la llarga te n'adones de que no té cap gràcia.
Posa't a fer-ne un i, en més o menys estona, el trindràs resolt. No hi ha cap algoritme, cap càlcul a fer. Són números, però podrien ser fruites com a les màquines escurabutxaques o taques de colors. És un trencaclosques disfressat d'equació.
Fes-me cas: si vols reptes mentals, passa't al cub de Rubik. O si pots camelar-te a algú, als escacs. I si el que vols és patir de veritat... a l'Otel·lo/Reversi.
Saludar
saludarJo saludo dient: "hola", "hia", "ei", "bona tarda", "adéu", "cordialment", "fins aviat". És clar que també conenc a gent que saluda dient "salut" i fet l'anàlisi tonto anterior (saludar=d, m'acaba semblant el més adient. Però no crec que jo m'arribi a acostumar. Això sí, si estornudes, et diré "salut".[s. XIV; del ll. salutare, íd., der. de salus, -utis 'salut'] v tr 1 1 Adreçar a algú paraules o un gest convinguts pel costum, que expressen auguris, afecte, respecte, especialment quan hom l'encontra, l'escomet o se n'acomiada. Saludar militarment.Gran Diccionari de la Llengua Catalana
Dylan Ebdus (2)
Jonathan Lethem ha estat un escriptor etiquetat com a autor de gènere, de ciència ficció, al menys fins que va publicar Huérfanos de Brooklyn (Motherless Brookyln, 1999) i La fortaleza de la soledad (The Fortress of Solitude, 2003). Dins de la la comercialment anomenda Next Generation nord-americana Lethem ocupa un espai secundari. Les seves dues primeres novel·les em van entusiasmar: profundes, divertides i de no més de 250 pàgines.
Però està clar que el next-generacionisme se li ha pujat al cap i ha decidit fer com els seus col·legues de grup de màrqueting: escriure una novel·la de més de 600 pàgines quan només en necessitava 300.
La Next-Generation apadrina noms com David Foster-Wallace (pedant inaguantable), Jonathan Franzen (segurament el que té el cap més ben moblat i que ha vist mooolt de Woddy Allen), Jeffrey Eugenides (el poeta que vingué del sud), Chuck Palahniuk (el més nihilista i el meu preferit) i Breat Easton-Ellis ("la canción del verano" del 1986), entre molts d'altres. Excepte els dos darrers, els altres tots han escrit novel·les monumentals, èpiques i denses. Sota el meu punt de vista, a Lethem no li ha sortit bé. Una decepció.
Però no se de què m'estranyo, vivint en l'època dels DVD's amb continguts addicionals, els muntatges del director, els "cameos" mai vistos i hores extres de preses falses. ¿Qui havia dit que el tamany (o la llargada) no importa?
9.1.06
El tetris
Avui, quan ja estava desperta però no havia posat els peus a terra, estava ruminat com m'anava a organitzar el darrer dia de (dilatades) vacances.
I m'he adonat de que m'organitzo com si estigués jugant al Tetris: fent encaixar peces l'una amb l'altra, sense deixar que quedi cap espai buit, cap interstici... Potser hi hauria de rumiar una mica més sobre això... Vull dir que no se si m'agrada la idea de que tot estigui tant encaixat. Millor dit, que no aconsegueixo quedar-me tan tranquil·la si la cosa no està a nivell Tetris-ultraràpid-pantalla 54...
8.1.06
Diumenge (+)
Tinc certa incontinència d'HTML; no puc evitar anar fent proves. El cervellet excitat de Lopesita viu en un chip des de fa dies. Tot per culpa d'aquesta idea inconcreta del blog, la bitàcora, el diari o el no-se-que-diantre-dir, però tot i això aquí estic. Buff...
Estrelles
De vegades passa, que et poses a repassar llibretes i trobes coses. Aquí en va una de fa un any i mig.
Estiu del 2004, la 2, un documental a mitges. Una gran antena parabòlica que serveix al govern nordamericà per escoltar el cosmos. Es busquen bàsicament rastres de vida extraterrestre però de passada es poden resseguir els ecos del big-bang, o conèixer l'activitat d'una estrella extingida fa segles. Escoltar el cosmos és escoltar el passat. Escoltar el cosmos és percebre el cosmos desplegat en el temps. El so és terriblement lent en comparació a la llum. Però el so succeeix en el temps. Recollida de dades. Filtres. Voilà. Crèdits del documental, i aleshores: l'autèntic objecte obscur: el so de les estrelles. Ritmic però no. Suau però no. Pautat però no.
Agost, nit, moto. Miro el cel dins la sordesa del casc. Punts, estrelles i recordo el documental. Ara que tinc la imatge contaminada pel brogit esmorteit de la moto, se m'acut substituïr-la pel brogit de les estrelles.
A arrel d'aquestes idees i per seguir investigant i pensant, vaig llegir La Historia del Tiempo de Stephen W. Hawking i Dune de Frank Herbert.
3.1.06
La infància
— Mi infancia... —dije con cautela, eligiendo cada palabra.— La infancia es la única época de mi vida... hum... no abrumada por la infancia.Dylan Ebdus
1.1.06
Dylan Ebdus
Començo l'any reseguint la història de Dylan Ebdus. És el protagonista de La fortaleza de la soledad (The Fortress of Solitude, 2003) de Jonathan Lethem.
Lethem construeix fantàstics personatges "nen". Ho constato des de que vaig llegir Paisaje con muchacha (Girl in a Landscape, 1998) . La infància i l'adolescènciasón estats nebulosos, feixucs i densos com si ja suportessin el pes dels anys que vindran. Ordenats amb meticulositats i rareses que els adults hem oblidat. Hi veig la complexitat de la infància en sí mateixa i la difícil relació entre aquesta i l'etapa adulta.
La cosa també va de binomis com a Cuando Alice se subió a la mesa (As She Climbed Across the Table, 1997). Relacions que oprimeixen als seus membres. Els personatges estan atrapats en relacions binòmiques, condemnats al fracàs que suposa mantenir una relació que els ailla del món. Els persontatges viuen una mena d'adicció a la relació, una adicció a l'autocompadiment, una adicció al fracàs.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)